Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Pilot activities – gr

Πιλοτικές δράσεις

Στο πλαίσιο του έργου ALTER TRIP, το Ινστιτούτο Εκθεσιακών και Επιχειρηματικών Ερευνών και Ανάπτυξης (Επικεφαλής Δικαιούχος) ανέπτυξε μια εφαρμογή για κινητά, διαθέσιμη για Αndroid και iOS, η οποία προσφέρει σε Άτομα με Αναπηρία προσβάσιμες ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, η εφαρμογή παρουσιάζει 10 ιστορικά μνημεία της πόλης περιγράφοντας την ιστορία τους με κείμενο και ήχο. Στην εφαρμογή υπάρχει χάρτης της προτεινόμενης διαδρομής μεταξύ αυτών των μνημείων σχεδιασμένη για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, πλήρως προσβάσιμη για αναπηρικά αμαξίδια, καθώς και για άτομα με μειωμένη όραση και τους οδηγούς τους.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ο διακιούχος 3 – MOBILNOST Bitola ανέπτυξε μια ξενάγηση για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής, η οποία περιλαμβάνει 10 από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία στη Μπίτολα (Μοναστήρι). Η περιήγηση βρίσκεται στη δημοφιλή εφαρμογή IziTravel και περιέχει ηχητικές αφηγήσεις στα μακεδονικά και στα αγγλικά, καθώς και μια αφήγηση βίντεο στη μακεδονική νοηματική γλώσσα.

Η εφαρμογή έχει geo-tagged και συνδέεται με την απτική τουριστική σήμανση και τον ξεναγό που εκτυπώνεται σε Braille μέσω ενός κωδικού QR, που παράγεται επίσης στο έργο ALTER TRIP. Η σήμανση περιέχει 10 πίνακες από ανοξείδωτο χάλυβα με απτικές εικόνες και περιγραφές σε γραφή Braille στα Μακεδονικά και στα Αγγλικά. Τα πάνελ τοποθετήθηκαν σε προσβάσιμο σημείο μπροστά από τα αντίστοιχα μνημεία και ο έντυπος ξεναγός είναι διαθέσιμος σε 3 γλώσσες: Μακεδονικά, Ελληνικά και Αγγλικά.

https://izi.travel/en/0f19-bitola-city-center-tour/en#ad32922f-dbea-4f12-87d4-88c5584c92fbv