Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Προβολή των εργαλείων ΤΠΕ του έργου “ALTERTRIP”

  • από

Προβολή των εργαλείων ΤΠΕ του έργου “ALTERTRIP” INTERREG IPA CBC Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020, για τον προσβάσιμο τουρισμό ατόμων με αναπηρίες

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σωματικές Αναπηρίες της Μπίτολα, Demir Hisar και Resen – MOBILNOST Bitola, δικαιούχος του έργου ” ALTER TRIP- Εναλλακτική Τουριστική Εμπειρία”, διοργάνωσε εκδήλωσή, στην οποία παρουσιάστηκαν τα εργαλεία ΤΠΕ για προσβάσιμο τουρισμό που προορίζονται για άτομα με αναπηρίες, καθιστώντας έτσι την Μπίτολα την πρώτη πόλη στην περιοχή με προσβάσιμη τουριστική υποδομή. Τα εργαλεία δημιουργήθηκαν από τους εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος Νέων Τεχνολογιών, Καινοτομιών και Μεταφοράς Γνώσης – Ινστιτούτο GAUSS στην Bitola, στο πλαίσιο του έργου “ALTER TRIP” που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG IPA CBC Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατα ανακαινισμένο Σπίτι του Αξιωματικού (Σπίτι του Στρατού) στην Bitola στις 2 Δεκεμβρίου 2022, συμπίπτοντας με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), καθώς και με την 35η Επέτειο Ιδρύσεως της MOBILNOST Bitola.

Τα εργαλεία περιλαμβάνουν τουριστικές πινακίδες για τα 10 σημαντικότερα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της Μπίτολα που προορίζονται για άτομα με αναπηρία και παραδόθηκαν στον Δήμο της Μπίτολα για να τοποθετηθούν μπροστά από τα επιλεγμένα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία. Επιπλέον αναπτύχθηκε εφαρμογή για κινητές συσκευές – τουριστικός οδηγός για την Μπίτολα για άτομα με αναπηρία (City Bitola – Accessible Tour | izi.TRAVEL), και έντυπος τουριστικός οδηγός για την Μπίτολα για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Η σήμανση που θα τοποθετηθεί μπροστά από τα επιλεγμένα μνημεία περιέχει απτικές εικόνες και περιγραφή στα μακεδονικά και στα αγγλικά τυπωμένη σε γραφή Braille, κωδικό QR για την εφαρμογή “Bitola – Accessible City Tour”, που περιέχει γραπτή και ηχητική αφήγηση στα μακεδονικά και στα αγγλικά καθώς και βίντεο αφήγησης στη νοηματική γλώσσα. Οι έντυποι τουριστικοί οδηγοί είναι σε τρεις γλώσσες – μακεδονικά, αγγλικά και ελληνικά – τυπωμένοι σε γραφή Braille.

Ακολουθώντας το διεθνές σύνθημα των ατόμων με αναπηρία – τίποτα για εμάς χωρίς εμάς – καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας οι εμπειρογνώμονες συνεργάστηκαν στενά με άτομα με προβλήματα όρασης (μέλη του Συλλόγου Τυφλών από την Μπίτολα). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίδειξη χρήσης των εργαλείων ΤΠΕ για τον προσβάσιμο τουρισμό, τα οποία εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης ενώ στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν μέλη διαφόρων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία, ΜΚΟ, δημόσιων φορέων κ.λπ.